Postavljanje keramike u kupatilu: Šta sve treba znati

Konačno je došao trenutak za renoviranje kupatila! Godinama pokušavate da se odlučite na ovaj korak, ali nikada niste bili dovoljno sigurni u stručnost keramičara kojeg vam je neko preporučio? U ovom tekstu saznaćete šta sve treba da znate kada je u pitanju postavljanje keramike u kupatilu, i kako da ispratite keramičara pri svakom koraku postavke!

Dobar keramičar ne može biti svako: Uočite razliku!

Budite sigurni da, jednom kada pročitate ovaj tekst, moći ćete da razlikujete dobrog i lošeg keramičara, da razumete sve procese postavljanja keramike u kupatilu, i da u svakom trenutku znate zbog čega se “nešto” radi.

Postavljanje keramike u kupatilu u sopstvenoj režiji je nešto stresnije i rizičnije, jer su iskustvo i stručnost ključan faktor za uspešno obavljen posao. Znamo da postoje razne tehnike kojima svaki keramičar mora sa lakoćom da barata, a koje nisu uobičajene u svakodnevnom životu. Iz tog razloga, bolje angažovati keramičara koji će odraditi taj posao umesto vas na najbolji i najbrži mogući način!

Postavljanje keramike u kupatilu: Ceo proces na dohvat ruke

Keramika je idealan materijal za pločice kada je kupatilo u pitanju. Lako se održava, poseduje dobru toplotnu stabilnost, čvrstoću, otporna je na hemikalije i vrlo jednostavna za svakodnevno čišćenje. Keramičke pločice su danas jedne od najrasprostranjenijih vrsta podnih i zidnih obloga zahvaljujući svojim odličnim mehaničkim svojstvima i raznovrsnom ponudom formata i dezena.

Tehnologija izrade je toliko napredovala do danas da ograničenja u upotrebi i prepreke praktično ni ne postoje. Ali, bez obzira na sve olakšice koje je moderno vreme donelo, ne može svako biti dobar keramičar i razumeti se u potpunosti u ovaj složen proces.

Postavljanje keramike u kupatilu je kompleksan i težak posao. Sastoji se od više različitih procesa, o kojima ćemo kasnije nešto više govoriti, a najbitniji je upravo onaj početni – priprema podloge.

Prvi preduslov za kvalitetno odrađen posao je suva, ravna, kompaktna i odmašćena podloga. Ukoliko se jedan propust napravi, a keramičar nije dovoljno stručan da to uoči, problemi će ubrzo početi da izlaze na površinu, i celo vaše renoviranje kupatila za koje ste godinama skupljali novac, i kome ste se toliko radovali, pada u vodu.

Ravna podloga – neravnine bi trebalo ispravljati pre početka procesa postavke. Neke manje neravnine je moguće ispraviti tokom procesa lepljenja, ali svakako da one veće koje bi znatno uticale na tok postavke, moraju biti u potpunosti ravne i spremne za postavljanje keramike u kupatilu. Za ravnanje zidova se koriste uglavnom gipsane ploče i razne vrste maltera, a za podne površine samonivelišuće izravnajuće mase. Preporučuje se i nanos prajmera pre nanosa lepka na površinu. Postoje različite vrste lepkova koji se koriste u različite svrhe:

  • Osnovni lepkovi za keramiku namenjeni za postavku u unutrašnjosti prostora na podloge kao što su malter ili cementna košuljica. Ovim lepkom se lepe klasične podne ili zidne porozne pločice.
  • Za spoljašnju upotrebu koriste se lepkovi koji sadrže dodatke koji unapređuju njegova vezivna svojstva i u težim vremenskim uslovima.
  • Fleksibilni lepkovi se koriste u slučajevima kada je jedna ili obe površine neupijajuća ili slabo upijajuća što je slučaj recimo kada se radi postavka nove preko stare keramike. Pogodni su takođe i za sisteme sa podnim grejanjem.
  • Lepak za mermerne ploče sa boljim vezivnim svojstvima.
  • Beli lepak koji se koristi za postavku pločica ili mozaika od stakla.

Pre početka procesa postavljanja keramike u kupatilu, neophodno je napraviti plan lepljenja, kojim se određuje smer i način slaganja keramičkih pločica, širina fugni i početni red koji određuje kompletnu postavku.

Ovo su neke osnove, koje se moraju ispuniti ukoliko želite da postavljenje keramike u kupatilu teče bez ikakvih prepreka. Nakon ovog teksta nećete doći u situaciju da se ne razumete i da budete prevareni.

Takođe, treba voditi računa o još dosta stvari, kao što su položaj postavljanja pločice, hidroizolacija, proces nanošenja lepka gletericom, adekvatna širina fugni, koja se kreće od 1-10mm, izbor kvalitetne fug mase, izbor lajsni kojima se pokrivaju ivice i njihovih dimenzija, koje zavise od debljine pločice koju treba da pokrije. Polako, stižemo do završne faze!

Fugovanje je završni proces koji se odvija tako što se željena fug masa utiskuje u fugne. Višak se odstranjuje sunđerom, i ostalo je na vama da se divite! Ukoliko ste odabrali kvalitetnog keramičara, vaše kupatilo dobilo je novi sjaj koji će trajati sigurno barem 10 godina!

Bez opterećenja o stručnosti keramičara: Angažujte Alfa tim i ugledajte novi sjaj u svom domu

Za postavljanje keramike u kupatilu bez stresa odaberite naš tim keramičara mikoN, koji će na profosionalan i stručan način ukrasiti vaše kupatilo kao pravi umetnici. Dugogodišnje iskustvo u radu je prvi preduslov za kvalitet, a mi ga imamo na prvom mestu!

Posetite naš sajt i kontaktirajte nas ukoliko želite da angažujete tim keramičara Alfa tim-a koji sa lakoćom ispunjava sve vaše zahteve. Za nas prepreke ne postoje! Popunite kontakt formu i neko iz našeg tima će vas ubrzo kontaktirati. Alfa tim će učiniti vaš dom lepšim i modernijim mestom za život.

Zanimaju vas usluge naših profesionalnih
majstora? Pozovite nas

U našem timu nalazi se veliki broj iskusnih majstora koji izlaze na teren u roku kraćem od 24h, ili za samo par sati i rešavaju probleme brzo i efikasno.