Klima uređaj: Sve što treba da znate o ugradnji i održavanju

Da li u svom domu već imate klima uređaj, ili ste među onima koji žele da ga ugrade? Velika je verovatnoća da pripadate jednoj ili drugoj grupi ljudi. Ekspanzija klima uređaja na našem tržištu je očigledna – u ponudi su modeli brojnih proizvođača, uređaji različitih veličina i posebnih funkcija.

Klima uređaj efikasno greje i hladi, a da bi bio maksimalno funkcionalan, neophodna je njegova odgovarajuća ugradnja, kao i redovno i pravilno održavanje. Da ne biste imali nedoumice, u tekstu sledi sve što treba da znate o ugradnji i održavanju klima uređaja.

Klima uređaj: Kako se pravilno ugrađuje?

Ako ste razmišljali da sami ugradite klimu, a da pritom niste obučeni za to, razmislite još jednom. Nestručnom ugradnjom gubite pravo na garanciju uređaja, a što je još gore – velike su šanse da nastane neki kvar čije će vas popravljanje dodatno koštati.

Za pravilnu ugradnju klima uređaja neophodna je stručnost, poznavanje sistema, kao i poseban alat. Ugradnja klime nije tako jednostavan proces, tako da ne savetujemo da improvizujete. Bez obzira da li ste na kraju odlučili da je sami ugradite, ili da se oslonite na iskusne profesionalce, sledi nekoliko opštih smernica o ugradnji.

Klima uređaj: Osnovni koraci ugradnje

Na samom početku, najpre proverite da li se u blizini mesta gde ćete ugraditi unutrašnju jedinicu klima uređaja nalazi utičnica sa adekvatnim uzemljenjem. Ukoliko to nije slučaj, verovatno će biti potrebno pomeranje električnog priključka, jer se ne savetuje da koristite produžni kabl za klima uređaj.

Naredni korak je da odredite tačno mesto za unutrašnju i spoljašnju jedinicu klima uređaja. Uzmite u obzir dimenzije obe jedinice, kao i to kako će njeno postavljanje uticati na vaše kretanje i boravak u tom prostoru. Spoljašnja jedinica se nekada olako postavi na terasu zauzimajući značajan prostor, čime negativno utiče na njenu iskoristivost. Za postavku unutrašnje jedinice savetuje se noseći zid stana ili kuće.

Takođe, vodite računa o rastojanju između obe jedinice – ono maksimalno može biti do 15 metara. Što je veće rastojanje između njih, potrebno je da spoljašnja bude postavljena na nižem nivou od unutrašnje jedinice da bi se postigao odgovarajući blagi pad cevi koje ih spajaju.

Klima uređaj: Održavanje je najvažnije

Da bi klima uređaj bio ispravan, a njegovi korisnici bezbedni, potrebno je njegovo redovno održavanje i čišćenje. Na taj način produžava mu se radni vek, a takođe se preventira izduvavanje nepoželjnih čestica koje mogu smetati korisnicima. Čišćenjem se sprečava pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama.

Proizvođači uglavnom savetuju da se klima uređaj čisti jednom godišnje, ali opšta preporuka je da to uradite na prelasku iz jedne u drugu sezonu – posebno na prelasku iz zimske u letnju, kada je uređaj grejao, a sada će hladiti.

Klima uređaj: Kako se pravilno održava?

Da biste bili sigurni da je klima kvalitetno očišćena, obratite se proverenom majstoru za klima uređaje. Ukoliko to ipak želite da uradite sami, trebaće vam specijalna sredstva, uglavnom u vidu spreja. Njima se klima čisti od bakterija i gljivica, a ujedno se i dezinfikuje. Sa ovim sredstvima uvek postupajte prema uputstvu jer samo tako mogu biti efikasna.

Unutrašnja jedinica ima filtere koji se, u zavisnosti od toga koliko je zaprljana, menjaju ili čiste prema uputstvu. Budite posebno oprezni pri tome kako ne biste oštetili njih, ili “žabice” koje ih drže. Spoljni delovi koji su lako pristupačni mogu da se peru mlakom vodom sa nekoliko kapi sredstva za čišćenje. Pre svih ovih radnji obavezno pažljivo pročitajte uputstvo kako biste sveli rizik na minimum.

Ne zaboravite na spoljašnju jedinicu – i ona se podjednako čisti i održava kao unutrašnja. Njeno održavanje je nešto kompleksnije i potrebna je posebna stručnost kako bi se ispravno proverilo stanje gasa, kompresor i ventilator.

Klima uređaj: Najsigurnija urgadnja i održavanje

Ako ste sagledali kompleksnost pravilne ugradnje i održavanja klima uređaja i ne želite da rizikujete – obratite se Alfa tim majstorima za klima uređaje! Naši iskusni profesionalci će u najkraćem mogućem roku odgovoriti na vaš poziv ili upit. Sa nama ste bezbrižni – možete biti uvereni da je vaš klima uređaj u sigurnim rukama.

Zanimaju vas usluge naših profesionalnih
majstora? Pozovite nas

U našem timu nalazi se veliki broj iskusnih majstora koji izlaze na teren u roku kraćem od 24h, ili za samo par sati i rešavaju probleme brzo i efikasno.