Detekcija curenja vode u zidu – uzroci i rešenja

Curenje vode u zidu predstavlja neprijatno iskustvo, međutim pravi problem zapravo nastaje kada shvatite da mesto gde se pojavila vlaga u zidu ne mora biti mesto na kom je problem i nastao. Pojava vlage na zidu ili velike mokre fleke na plafonu svakako su prvi znak da se u vašem stambenom prostoru nešto dešava i da treba odmah da pozovete majstora. Svi prethodno navedeni indikatori u većini slučajeva ukazuju da je došlo do curenja vode.

Iznenadno curenje vode može da izazove veliku materijalnu štetu, a neretko i da dovode do nekih ozbiljnijih problema.

U ovom blogu pročitaćete kako da reagujete kada primetite vlagu na vašem zidu, koga da pozovete i koja je procedura saniranja štete.

Uzročnici curenja vode u zidu

Primetili ste tragove vlage u kupatilu, međutim zbog svakodnevnih životnih obaveza ne stižete da se posvetite tome. Pored ovoga, održavanje stana ili kuće podrazumeva i velike izdatke, što često ume da poremeti naše poglede na prioritete, kada je u pitanju otklanjanje problema u životnom prostoru.

Mnogi bi rekli da život u kući podrazumeva mnogo više ulaganja i održavanja u odnosu na stanove. S druge strane, život u stanu nekada ume biti komplikovaniji. Čak i kada pomislite da ste skockali svoj stan i da sve držite pod kontrolom, ono što nikako ne možete kontrolisati jeste stambena okolina i kanalizaciono-vodovodni sistem.

Renovirali ste kupatilo, zamenili sve cevi i ventile, okrečili sve sobe, ali se fleka na zidovima ipak pojavila.

Jedan od najčešćih uzročnika vlage na vašim zidovima može biti napukla cev. Pored ovoga, treba obratiti pažnju i na:

  • curenje iz vc šolje ili
  • propuštanje vode kroz kadu, naročiti kod nosih tuš kabina koje nemaju nikakvu poglodu.

Sve su to uzročnici curenja vode u zidu koje ne možete uvek kontrolisati.

Neočekivan izliv vode potencijalno može izazvati veliku štetu u materijalnom smislu. Ipak, tada se mora reagovati momentalno u cilju sanacije problema. Prvi korak u tom pogledu nakon što ste uočili fleku od vode, jeste detekcija curenja vode u zidu.

Preporučujemo da istog trenutka pozovete službu za hitne intervencije kako ne bi došlo do poplave i ozbiljne materijalne štete. Detekcija curenja vode predstavlja jednu od naših standardnih usluga, a Alfa tim majstori dostupni su vam 24h za ovakve probleme.

Šta je zapravo detekcija curenja vode u zidu?

Detekcija curenja vode u zidu predstavlja proces lociranja uzročnika curenja, odnosno pronalaska izvora odakle je voda skrenula sa svog kanalizacionog puta i došla do zida.

Curenje vode kao takvo ne predstavlja ozbiljan problem, ali je utvrđivanje izvora curenja posao koji jeste komplikovaniji i može oduzeti više vremena, zbog čega smo tu mi sa profesionalnim iskustvom u ovom poslu.

Dakle, fleke od vode na zidu samo su manifestacija problema i ono što na prvi pogled vidimo.

Vama je potreban pravi odgovor na pitanje:

  • Odakle voda curi?

Kako bi vam dali pravi odgovor na ovo pitanje ponekad je potrebno sačekati i po par sati, s obzirom da se često dešava da voda izvire kod komšije sprat iznad ili pored.

Od naših klijenata zahtevamo jedino strpljenje i poziv u najkraćem mogućem roku nakon uočenog problema, a mi smo tu da temeljno i pouzdano obavimo ono zbog čega smo došli, što upravo jeste detekcija curenja vode.

Da li je curenje vode u zidu uobičajen problem?

Činjenica je da su cevi potrošna roba koja ima ograničen vek trajanja kada počinje da propada. S obzirom da ih ne vidite, ne možete imati realan uvid u njihovo stanje.

Veliki je broj starih zgrada koje imaju problema sa instalacijama, ali ovo može biti slučaj i u nekvalitetnoj novogradnji.

Cevi mogu popucati bilo kada, stoga je potrebno reagovati na vreme i odmah nakon uočavanja problema!

Alfa tim vodoinstalateri se često susreću sa ovim tipom intervencija, a susretali smo se i sa najtežim tipom poplava koje su umele da poplave i sve stanove ispod njih.

Posledice curenja vode u zidu

Ukoliko se problem sa curenjem vode ne reši na vreme, u cilju otklanjanja istog biće potrebno rušenje zida, što će izazvati kasnije velike novčane izdatke.

Sledeća posledica je više sanitarnog tipa i odnosi se na pojavu prljavštine i neprijatnih mirisa.

Poslednje, ali ne i manje važno moramo izdvojiti pojavu vlage koja tokom dužeg vremenskog period negativno utiče na zdravlje ljudi.

Posebno otežavajuće može biti ukoliko živite u stanu u odnosu na ljude koji borave u kućama.

Ukoliko primetite problem ovakvog ili sličnog tipa, pozovite Alfa tim – stručan tim vodoinstalatera i dolazimo u najkraćem mogućem roku na vašu adresu!

Zanimaju vas usluge naših profesionalnih
majstora? Pozovite nas

U našem timu nalazi se veliki broj iskusnih majstora koji izlaze na teren u roku kraćem od 24h, ili za samo par sati i rešavaju probleme brzo i efikasno.